Ortodòncia

Què és la ortodòncia?

L’ortodòncia és una especialitat de l’odontologia que s’encarrega de l’estudi, prevenció, diagnòstic i tractament de les anomalies de forma, posició, relació i funció de les dents i ossos de la cara (ortopèdia).

No només ens hem de centrar en alinear les dents i aconseguir una estètica bonica, sinó que també s’han de tenir en compte les bases òssies i l’Articulació Temporomandibular (ATM). Per a això realitzarem exàmens radiològics i de l’ATM previs a la col·locació del tractament ortodòncia que haguem escollit juntament amb el pacient.

“Considero fonamental portar els nens a revisions periòdiques amb un ortodoncista des dels 3 anys d’edat. Un problema tractat a aquesta edat durant uns mesos pot prevenir tractaments molt més complexos i llargs en el futur.”

Doctora Paula Sosa

Especialista en ortodoncia

Com serà el teu tractament d’ortodòncia?

Seguirem sempre la mateixa dinàmica en els tractaments d’ortodòncia.

Primera visita
On ens explicaràs el motiu de la teva consulta i et donarem diferents opcions de tractament.

Estudi d’ortodòncia
On prendrem tot tipus de registres: mesures, ceres, estudi radiològic en 2D i 3D (si cal) i fotografies intraorals i extraorals en el nostre Espai Visual.

Un cop començat el tractament
Farem un seguiment exhaustiu del seu cas, seguirem fent fotografies per poder veure els canvis. És molt important valorar no només les dents del pacient sinó l’estat gingival. El moviment de les dents mitjançant ortodòncia crea i destrueix os de forma intencionada, el que genera certa inflamació a les genives i amb això gingivitis. D’aquesta manera, revisarem i mantenim cada 4-6 mesos l’estat gingival.

En acabar el cas
És important retenir les dents en la seva nova posició, de manera que sempre col·locarem retencions fixes en el pacient i uns vacums per a la nit. Recordeu que les dents tenen memòria!

Quins tipus d’aparells hi ha?

El tractament d’ortodòncia o d’ortopèdia es pot realitzar de dues maneres principalment: amb aparells fixos o removibles.

Aparells fixos

Brackets metàl·lics o ceràmics
Són més discrets, amb un sistema de autolligat molt més eficient que els brackets amb gomes utilitzats fa uns anys. Tenen l’avantatge de ser més còmodes, produir menys molèsties i en molts casos vam aconseguir els mateixos resultats sense necessitat de fer extraccions de dents sans.

El Sistema Incógnito®
Són els anomenats brackets invisibles perquè estan cimentats per la part interna de la dent i no es veuen. Realment és molt útil en pacients que vulguin discreció en el seu tractament d’ortodòncia però necessitem que estigui actiu 24 hores al dia.

Disjuntor de Moon
És un expansor de les bases òssies del paladar fixat amb microcargols. S’utilitza en casos d’adults que ja tenen les bases d’os estables però presenten un paladar massa estret. D’aquesta manera aconseguim eixamplar el paladar per a un segon temps resoldre el apinyament amb brackets.

Aparells removibles

Aparells removibles estàndard
En edats primerenques, quan les bases d’os encara no estan consolidades, utilitzem aparells que es poden retirar de la boca del nen per menjar i raspallar les dents. Amb ells vam aconseguir expandir les bases òssies perquè quan facin el recanvi a les dents definitives, aquests tinguin més espai i no es apiñen.

El Sistema Invisalign®
També es considera removible, consisteix en uns alienadors transparents removibles fets a mida de cada pacient, que anirem canviant cada 10-15 dies fins aconseguir el resultat final. S’utilitzen en pacients adolescents i adults quan ja tenen les dents definitives erupcionados. El seu major avantatge és que no freguen i es pot mantenir una excel·lent higiene ja que es retiren de la boca per netejar-los i menjar.

Noves tècniques, sempre al dia

Estem introduint noves tècniques en cirurgia com són les corticotomías mitjançant el ultrasò piezoelèctric, una ajuda molt eficaç en casos d’ortodòncia. Aquesta tècnica consisteix a fan petits talls longitudinals als costats de l’arrel de la dent que volem moure, estovant l’os, reduint així els temps del tractament d’ortodòncia fins a un 30-40% d’una forma molt segura.

La idea és poder tractar el pacient de forma multidisciplinària, unint totes les especialitats. Així aconseguirem el millor tractament possible.

Més informació sobre ortodòncia en el nostre Espai Infantil i Juvenil.

Posa’t en contacte amb nosaltres i t’assessorarem sobre el que has de fer.